måndag 25 mars 2013

Vafan är detta?

Jag menar, hur svårt kan de va!? Men jag fattar inte! Jag tittar och jag tittar, och jag fattar inte!
Att dreva runt fönstren va ju en barnlek, men att tyda denna ritning hur man ska göra runt dörrar är ju till för någon jäkla ingenjör att tyda!


Söndag & Måndag i bilder.

Igår...

...satt vi upp byggställningen...


.... där sambon stod och spikade (den höjdrädde fotografen vågade sig inte upp ^^)


All liggande panel blev klar på gaveln och midjeplåten blev ditsatt.


Vi hann även riva vår fina "tak-anslutning". Nu får man ta en stege om man ska upp minsann.


Som ni kan se så har byggarna glömt att sätta spikläkt för droppblecket ovanför 3 av fönstren på framsidan. Det ska vi åtgärda imorgon så vi kan fortsätta uppåt med panelen på framsidan.

Idag då....
... så har jag drevat fönster på insidan. Vi har nu bara bakre långsidan kvar att dreva. Dvs 4 fönster.  (Och ej att förglömma alla fönster på övre våningen)


Jag har även svurit över att jag inte fått dit fönsterblecken. Skruvarna vill ju fan inte tränga in i plåten. Jag är för svag helt enkelt (och ja, jag har gjort färdiga hål med spik först, hjälpte inte).

Gubbarna har gjort detta. Jag började med att hjälpa till men fick i nerverna så bestämde mig för att göra annat. Jävla snedkapningar och en jävla massa mätande. Inte min melodi. 
Har även tagit mig tid att fara till B-M och prata lite. Hon trodde INTE vi skulle klä in takfoten (heter det så?). Ja, hon sa att det inte var så på alla modeller, hur har ni gjort? Blir det inte fult att INTE klä in det?

lördag 23 mars 2013

Fredag & Lördag i bilder.



När man bygger hus mäter man nästan ihjäl sig = ett faktum. Jag har aldrig mätt och räknat såhär mycket i hela mitt liv. Och det är inte bara att mäta, man ska ta i beaktande och räkna in eller dra bort ev. mått för plåtar, foder och salningar som ska till sen. Man vill inte göra ett fel i början som man får betala dyrt för i slutet. 


Igår satt vi midjeplåten på baksidan av huset, och börjde sätta liggande panelen. Såhär långt orkade vi igår :)


Skulle behöva sätta upp byggställningen men marken är för ojämn. På baksidan tackade vi dock för snön. Det är minst ½ meter snö där sambon står på bilden.


Panel på alla sidor av huset. Bara att jobba sig uppåt.


Vi har så fin utsikt. Svårt att förmedla på bilden. Framtida parkeringen där alla högar med virke ligger.


Idag då. Ingen semester har vi minsann. Började med att sätta upp panel på framsidan av huset.


Bild tagen från bilen. Vi har haft tur med vädret idag. +/-0 grader var det ute, och solen sken. Det var varmt. Vi plockade av oss både mössor och vantar. Stor skilland från igår när det visserligen var soligt men -6 grader.


Framsida panel.


I och med denna bild tackade vi för oss idag. Ny dag imorgon.
Home is where your heart is <3

torsdag 21 mars 2013

Semester.

1 vecka. Fint väder ska det också bli till största delen om jag fattat rätt. Dags för lite seriöst byggande mina damer och herrar!

Återkommer med pics.

måndag 18 mars 2013

VVS

Ja vår kära vvs:are har varit och kikat på rören i kök och grovkök som vi tycker är för nära väggen. Nå, han tyckte nu inte nödvändigt så som vi, utan vill att vi ska bygga in dem i väggen. Man kan göra så också tydligen. Jag då (den eviga pessimisten) är inte så säker på att det är en så bra ide. Men det är väl bara att köra på och lita på hans hantverkar-kunskaper. Jag är ju bara google-skolad jag.

Så det blir inget pikande av golvet, vilket förövrigt känns bra. Som vi lagt ner vårt hjärta, svett och fan nästan tårar i den där grunden.


Vårt nästa frågetecken är varför vi inte har en spikläkt för droppbleck över alla våra fönster.... det saknas vid typ 3-4 stycken, mycket märkligt.

söndag 17 mars 2013

Bilder från i fredags.

Ja vi var ju till huset då också. Hela dagen. Perfekt väder! Solen gassade på, och det var helt vindstilla. Det var jätte varmt vid huset så vi hade det gött! Vi fortsatte på gaveln och valde att gå så högt med panelen som sambon ville klättra på stegen ;) Det blir lite klumpigt att sätta upp en byggställning här just nu när snön är så ojämn. Men den ska väl försvinna snart :)

Såhär var läget när  vi anlände. Fantastiska sol!


Satt dit droppbecket ovanför fönstret.


Droppbleck även ovanför altandörren.


Underbara hus.


Innan vi lämnade huset såg det ut sådär. Vi lyckades få dit salningarna runt köksfönstret och alla foder. 

Vi har en jäkligt lång väg kvar. Men, det börjar kännas såhär märkligt sjukt detta. Att jag och sambon bygger vårt hus helt själva (med lite assistans från hans bror ibland). Ingen av oss har byggt ett hus förut och det är helt sjukt att vi klarar av det. Jag blir lika förvånad varje gång man lyckats med ett moment och får bekräftat av såna som kan att man gjort det precis som det ska göras. Och nu när panelen börjar sättas så ser man hur vårt hus som funnits i våra tankar börjar växa fram till liv. Och VI gör det. Själva! Vilket äventyr vi gett oss in på! 

Fast även fast jag gärna vill berömma både min sambo och mig själv så skulle vi inte kunnat göra detta själva om det inte vore för Fiskarhedenvillans hemsida. Filmerna som finns på de olika momenten har vart GULD värda, likaså "Tips och Råd" som vi tittat på och synat minst 1000 gånger. "Husbyggande for dummies" brukar vi kalla den sidan ;). Och dessutom att vi ALLTID fått svar på alla frågor vi haft, antingen av B-M, byggarna eller av konstruktörerna. 

torsdag 14 mars 2013

Gavel nr. 2.

Ja, idag började vi med den andra gaveln. När vi kom till huset så sken solen så fint, det var hyffsat varmt och det bara snöade ytterst lätt. Efter 30 minuter så började det att hagla. 10 minuter efter det kom det världens snöoväder. Såhär såg det ut då:




Tack och lov så slutade det efter ca 20 minuter och solen kom fram igen :) Vi fick dit midjeplåtarna och började med den liggande panelen.









Sammanfattning av dagens arbete.

onsdag 13 mars 2013

Långsamma.

Det känns som att vi är jätte jätte långsamma. Som att bygget står still. Ska jag vara ärlig så har vi haft jätte lite tid på bygget på senaste. Sambon bror har inte varit här på en månad, och vi bara jobbar och sambon har dessutom varit sjuk förra veckan. Nu när vi äntligen blir lediga så är minstingen sjuk! Så det är alltid nåt i vägen :(

Nå, ska försöka att få något gjort här to - fr när vi är lediga iaf. Och nästa veckas torsdag går vi på 1 veckas semester. Då jäklar.

tisdag 12 mars 2013

Vem fan beställde detta väder?!

Va trött jag blir. Det skulle ju bli VÅR nu?! Inte fan börja snöa! Suck suck suck.

Ledig torsdag och fredag. Hoppas vi får något gjort då. Lite mera panel kanske... Om det är bra väder!

Dom säger dessutom att vi inte ska dreva runt fönstren på utsidan. What? Det ska dubbel-drevas från insidan...? Jag blir förvirrad. Någon med koll? Hur har ni gjort?

måndag 11 mars 2013

Fredagen som var.


Vi hade ett fantastiskt väder. Vi var ute i 9 timmar! Det mest av tiden gick dock åt till att söka reda på vad som var i vilka paket och lokalisera vart allt skulle. Upptäckte tex att vi minsann jobbat för mycket med plåtarna, det fanns med FÄRDIGT VIKTA HÖRN! Fan. Vi har ju spenderat massor med tid att vika alla raka plåtar. Så istället nu då så har vi slut på raka plåtar och måste klippa bort de färdigt vikta hörnen på dom andra plåtarna. Suck. Känns som lite onödigt.
Nå, jag och sambon fick börja med liggande panelen på ena gaveln iaf (så långt vi nådde utan byggställning). Och plåten på hela framsidan fick vi dit också. 


Såhär ser det ut nu. Vi nådde helt enkelt inte högre upp än detta. Måste montera upp byggställningen snart.

Byggarna fick ju dit den där extra spikläkten så nu kunde vi fästa plåten i något. Såhär vackert blev det ;)


Framsida - klart för att börja med panel..


Framsida - klart för att börja med panel..


Såhär ser insidan ut, lite suddig bild dessvärre.


Insida.


Övervåning, vågar mig minsann inte upp före vi har golv!


Isolerat.

torsdag 7 mars 2013

Nöjd.

Byggarna är klara med det som skulle fixas så nu kan vi börja "plåta" inför andra panelen. Dags för den liggande nu då. Hoppas på FINT väder imorgon :)
Vi är lediga och flickorna ska till A's farmor och är mycket förväntansfulla. Speciellt den minsta! Dom ska va där heeela helgen, och vi ska jobba. Såklart. Men en hel dag ledigt imorgon, hoppas vi får mycket gjort!

Snart har vi ju 1 veckas semester också så då ska det väl hända saker hoppas jag :) Exakt 2 veckor kvar tills dess. Återkommer med bilder imorgon! (om vi får nåt synligt gjort)

tisdag 5 mars 2013

Mera problem.

Ja men i helgen när vi var lediga och skulle vara i huset alla dagar så blev det ju SÅKLART väääärldens jävla snöstorm. Såklart. Så vi fick sista gaveln panelad och tog överbliven gammal isolering från ytterväggarna och petade runt fönster och dörrar för att det inte skulle snöa in så mycket när det blåste rakt på. Det var allt vi fick gjort.

Dessutom har vi i typ en vecka kliat oss i huvudet på spikläkten på huset. Vi har inte fått det att gå ihop. Vart skulle vi fästa midje plåten?

Kikade runt på olika bloggar med samma panel, och under "tips och råd" (vilket är guldvärt när man bygger huset själv ;)), och kom fasen fram till att vi SAKNAR en spikläkt! Vi fick maila bilder på huset till Britt-Marie så hon fick se hur vi menade och hon ringde FHV konstruktören, och summa summarum tillslut var att byggarna byggt precis enl. ritning, och satt upp spikläkt där de skulle vara, enligt ritningen från Fiskarhedenvillan. Men fan, den var det ju fel på! Ritningen alltså!
Kom igen.

Men, tacka fan att vi har världens bästa byggare som frivilligt erbjöd sig att fixa detta åt oss, och dom gjorde det redan idag, 1 dygn senare, hoppas dom får någon kompensation av Fiskarhedenvillan!