onsdag 31 juli 2013

Grannar.

Åh, idag pratade vi om på bygget att det såg ut som att mark-grannen håller på att röjja för en tomt. Vi pratade om att vi inte vill ha grannar alls och hoppades att vi hade fel. 1 timme senare dyker gubben upp på huset, glad i hågen, och berättar att han tänker sälja en bit mark. SUCK. Vi ska alltså få grannar. Som vi absolut inte ville ha.

Han vill berättad detta åt oss ifall vi kanske kände någon som ville köpa så vi i pincip kunde få välja våra grannar. Det värsta är ju då att vi inte känner någon som går i husbyggartankar just nu. Jag skulle gärna dock föredra en barnfamilj, eftersom vi har tre barn och det inte finns så mycket barn i byn. Hoppas att någon nappar innan han sätter ut den till försäljning. Gud vet vem som flyttar in kant i kant med oss då.

Nåväl. Idag har vi väl fått lite gjort iaf. Vi har plastat det sista och lagt de sista tätningarna runt dörrarna. Vi har även isolerat facken i ytterväggarna som sitter i mellanbjälklaget och börjat tejpa runt bjälkarna. Ett jävla projekt.

Tanken är väl att kanske börja slå upp reglar i taket imorgon. Eller på väggen. Vilket man nu än ska göra först enligt konstens alla regler.

Fransiga gardiner. Vackert så... ;) Nu är denna del av huset dock gardinlös då detta är uppvikt och tejpat runt bjälkarna.

Vi hade 3 rastlösa barn på bygget idag. Vet ni vad man gör då? Barnarbete!

Man ger dom en sopsäck, handskar och mutar dem med pengar för fulla säckar skräp. Mycket effektivt. Vi har nu ett hus utan skräp, 6 sopsäckar med skit och är lite pengar fattigare. Men väl värda pengar :)

tisdag 30 juli 2013

Hål i taket.

Ja idag har det spöregnat. Vi har varit på bygget i vanlig ordning och jobbade inne idag med tre otåliga barn som ville leka ute. Vi plastade det som var kvar av nedre våningen och fixade fönstren.

Och så upptäckte vi en inte så rolig sak. Vi har hål i takpappen. Eller, det måste va hål, för det rinner in vatten på ett ställe. Imorgon åker mannen upp på taket för att se hur stor skadan är och vad vi ska göra för att reparera det. En jävla tur att vi såg det nu.......

Nu är det lite tejpande kvar att göra, sen ska vi regla. Eller mycket tejpande. Det ska tejpas runt alla jävla bjälkar. Byggarna sa att det tar en hel dag av byggandet för dom av att bara tejpa där. Antar att dom vet vad dom pratar om när dom satt upp 17 FHV på Åland under bara förra året. Får se hur många dagar det tar för oss då ;)

Sen vet vi inte riktigt om vi ska börja med mellanbjälklaget eller väggarna. Ska forska i det. Oavsett så borde det inte ta så länge. Jag längtar efter ett GOLV att stå på på andra våningen. Känns som en prioritet bara för att jag är så nyfiken på hur stort det är där uppe.



Mitt i arbetet med plastning. Man kände sig lite instängd ;)

söndag 28 juli 2013

Akuten.

Idag var vi på bygget. Jag skulle grunda verandan och balkongsvirket tänkte jag. Nu vet jag ju inte om man måste göra det eller inte. Men tja, jag gjorde det iaf. Det ser snyggare ut när det matchar huset. Jag skulle ju logiskt tycka att när man beställer ett hus grundmålat att dom också skulle grundmåla balkongens virke... men icke. Jag tar då lite förgivet att det inte behövs göras. Eller?

Nå iaf. Nu är det på gång. Målar-mästaren. Jag. Jag gillar att måla. Har dock en känsla att det inte kommer att kännas lika kul när hela huset ska få färg.

Gubben skulle fixa balkongen. Han började med fästena till stuprännan. Och trillade av steg-jäveln. Riktigt rysligt hårt. Fick ett steg rakt in i benen. Tack och lov fastnade stegen på verandan under så gubben fick hålla sina benpipor inne i benet. Hujj. Det kunde gått vansinnigt illa det där. Tyvärr så förstörde det även lite av stolpen på verandan och ytterdörren. Får se om det är värt att ta det på försäkringen eller vad vi gör. Olyckligt slut fick dagen iaf.

Efter besöket på akuten så beslutade vi att INTE fara till bygget imorgon så mannen får vila benen. Vi måste ändå reda upp här hemma och göra ärenden på stan. Och köpa ny stege ;)

En bild iaf, före incidenten.

Mitt i målningen. Passade bra att måla när det var så mulet. Sen kikade solen fram en liten stund.

Panelen klar.

 Skrev ett inlägg från mobilen i fredags men de verkar ha försvunnit :/ Nå, here it is!


fredag 26 juli 2013

Olidligt.

Ja det är så vansinnigt varmt på framsidan av huset på dagarna när det står helt skyddat i skogsdungen så man nästan tuppar av! Igår var en sån dag. Fyfasen. Bästa tiden att jobba är efter 17:00 då solen flyttat sig till gaveln.

Igår fick vi iaf lite gjort. Plåten vart riven och flyttad. Panelen i kupan är klar och alla salningar och foder är på plats. Bara en LITEN bit kvar nu. Det börjar smaka skit med panelen nu om jag ska vara ärlig. Och även hur mycket jag ÄLSKAR denna sekelskiftespanelen och jag är sååå himla nöjd med resultatet, så skulle jag ALDRIG välja att bygga hus med sådan panel igen. Haha. Det är ett helvete med alla förbenade plåtar och plankor överallt. Den liggande panelen har helt kvar varit lättast och smidigast att lägga.

Idag ska vi lägga klart panelen och sätta knutbrädorna sen gör vi inget mer idag. Vi åker hem och läser på hur man ska fixa balkongen ist. Och imorgon är vi (hör och häpna) BARNFRIA. Vi har tänkt att vi INTE ska till huset då :P

Sista bilden för gårdagen.

Hunden har hittat sin plats på bygget ;)

onsdag 24 juli 2013

Fyfan.

Idag är en sån där dag som man bara borde hållt sig borta från huset. Det gick fel från början.

Sambon fortsatte spika panel och sen upptäckte han att han glömt sätta plåten. Bara att börja slita upp panelen igen.
För er som gjort detta ödesdigra misstag så vet ni hur överjävligt det är att få bort plankorna igen när de sitter fast med ex antal spikar. För att inte tala om hur tidskrävande det är. Men vi lyckades att bara få EN bit panel i bitar.
(Kan informera om att vi gjorde samma misstag på baksidan av huset. Den som säger att man bara gör ett misstag en gång innan man lär sig; ljuger.)

Nåväl. När panelen var borta så letade vi plåt. Hittade inget vi fattade oss på och inget stämde in på ritningen över plåtarna på huset. Ringde B-M, hon skulle skicka över en av byggarna efter några timmar. Vi stack och åt och fick upp en planka under tiden vi väntade. Han kom, och kunde konstatera att vi har fått för lite plåt. SUCK. Vi skulle måsta vänta tills imorgon. Otåliga var vi, och ville inte alls vänta till imorgon. Samlade ihop små plockbitar till plåt och fick tillslut ihop den 3,5 meter långa plåten.

Nu till delen som gjorde att vi gav upp för idag: Min kära sambo satte hela den treochenhalvmeterlångaplåtfanskapet 2 cm för långt ner så vi måste slita upp plåten och flytta den.

Tack och godnatt. Detta får bli morgondagens problem.

Summasummarum, det vi har fått gjort idag på 8 timmar (förutom alla misstag):
- Satt dit den liggande plankan under plåten som bryter liggande/stående panelen.
- Satt salningar runt fönstren och balkongsdörren.
- Puzzlat ihop en plåt.

En arg sambo håller på att slita upp panel. 


tisdag 23 juli 2013

Så vad har hänt sen sist?

Nå, såklart blev man ju sjuk då, på tredje semesterdagen. Så jävla typiskt! Och inte oväntat alls. Så bygget blev ännu igen efter. Men nu är vi på G ivf. Detta har hänt sen sist....

Vi har täckt in taket på "verandan" med panel.

Mycket fint blev det.

Voila.

Vi fortsatte bygga upp med den liggande panelen ovanför fönstren....

... och hela vägen upp... sen satte i plåtarna...

Min snygging <3

Handyman!

Vi började även med den stående panelen... taskigt och lite mer tidskrävande utan byggställningen. Många varv upp och ner.

Jobbade oss hela vägen fram till balkongen. Nu kan vi inte laga mer panel innan vi har plankor på golvet på balkongen, vi är rädda för att stegen annars kan göra hål i "pappen" som ligger på golvet.

Lustigkurren.

Vi satte fodren runt knuten....

Och såhär vackert var det när vi for hem ikväll. Trött sambo. Klockan var 23:00 :)

söndag 14 juli 2013

Semester!

Ja idag gick vi på semester. Så jävla skönt. Vi har försökt att bara överleva tills idag. Vi har hunnit njuta lite av egentid och sommaren. Imorgon börjar allvaret. 1 månads semester = 1 månads byggtid. Vi har inget vi "måste" hinna med. Vi måste sluta stressa, vi gör vad vi hinner. Varken mer eller mindre. Lönar sig inte att ha sån jäkla stress på, vad är isf vitsen med semester? ;)
Lite bilder på livet utom allt byggande de senaste 2 veckorna.






söndag 7 juli 2013

1 vecka kvar.

Ja men äntligen. Om exakt en vecka, kl 15:30 på söndag, så går vi på semester. Ni kan gissa att den är rätt efterlängtad!

Igår var vi på bygget en stund, med tre rastlösa barn så hade vi bara ett mål, och det enda målet före semestern, att fixa alla räcken till balkongen. Det gick ju rätt fort då... jag solade och sambon jobbade, rättvist så, arbetsledare som man är ;)

Nå, nu är det bara hattarna på limträbalkarna kvar. Sen balkongen däreuppe då visserligen, det tar vi sen. Nästa steg är att "klä in" taket och bygga upp med panelen så den blir klar någongång också.